L'antiga església de Sant Andreu, d'origen medieval, estava situada al turó on també hi ha les restes del castell d’Aguilar. El 1796 es trobava amb la teulada malmesa a causa d’un tumult protagonitzat pels propis feligresos, que reclamaven que la parròquia es traslladés a l’església de Sant Miquel, situada al pla i de més fàcil accés. Finalment, durant la Guerra Civil de 1936 l’església vella de Sant Andreu fou incendiada, i el 1949 es consagrava la nova parroquial de Sant Andreu, ara situada al pla i en una ubicació que es volia equidistant als diferents barris d’Aguilar.
L’arquitecte fou Lluís Bonet i Garí, deixeble de Gaudí. Va dissenyar un temple d’estil neoromànic que destaca per un joc de volums molt ben proporcionat i que transmet una agradable sensació d’equilibri i calma. Just al paratge anomenat Pla de les Alzines de Can Vila, que l’amo de la masia va cedir al bisbat.
Segons Jordi Bonet, fill de Lluís Bonet i també arquitecte, col·laborador del seu pare en aquesta obra, l’església de Sant Andreu és una interpretació noucentista del romànic. A diferència d’altres exemples de neoromànic que són més imitatius, en aquest cas s’optà per una versió molt simplificada que buscava la puresa de línies.
L’edifici, de dimensions modestes, és de planta rectangular, amb dues capelles laterals per banda. Destaca la torre del campanar, de planta quadrada i amb una coberta de pavelló sota la qual hi ha una galeria amb arcs de mig punt. En dos dels arcs hi penja una campana. La façana principal, situada a l’est, és força discreta. Hi trobem un portal rematat amb arc escarser que, al seu damunt, té una fornícula amb una escultura de sant Andreu, el qual té agafat un rotlle que representa un llibre i una creu (que ha perdut la part superior). Sota la porta hi ha unes escales amb barana de ferro forjat. Una mica més amunt veiem una rosassa amb vitrall quadriculat. La coberta és rematada amb tres creus de pedra, una a cada vèrtex. L’aparell constructiu és fet amb carreus ben escairats, de diferents mides, una bona part dels quals procedeix de l’antiga parròquia en ruïnes.
Al costat hi ha adossat l’edifici de la Rectoria, dissenyat també per l’arquitecte Bonet i que fa conjunt amb l’església. També adopta una línia historicista que, en aquest cas, recrea una casa pairal arquetípica, amb presència destacada de l’arc de mig punt.
Després del tumult de 1796 l’església vella va quedar en estat ruïnós, i la reconstrucció no es va acabar fins el 1836. Després de la segona destrucció, feta durant la Guerra Civil, l’acte de col·locació de la primera pedra de la nova parròquia va tenir lloc el 14 de febrer de 1943. Fou un acte solemne que comptà amb la presència del Governador Civil, Antonio F. de Correa Veglison. L’església fou consagrada el 1949.
Tal com recorda la placa commemorativa encastada a la façana, el mestre d’obres fou Joan Muns Soler, un paleta que gaudia de la plena confiança de l’arquitecte Bonet, que sovint li demanava el seu parer.
BELMONTE, Cristina ( 2017). “Sant Andreu d’Aguilar”. Mapa del Patrimoni Cultural d’Aguilar de Segarra. Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. Fitxes 70, 71, 29. https://patrimonicultural.diba.cat/element/sant-andreu-daguilar
PARCERISAS I COLOMER, Roser (2000). Memòria d’Aguilar de Segarra. Recull de la vida d’un poble. Monografies, 22. Centre d’Estudis del Bages, Manresa.
Escola Agrupació Sant Jordi de Fonollosa
AFA Agrupació Sant Jordi
Agrupació Cultural de Salo
Agrupació Cultural Riubrogent
Adf amics del bosc Bages-Anoia
Amics de Coaner
Associació cultural de veïns de
Camps Associació cultural i recreativa d’Aguilar de segarra
Associació cultural i recreativa de Fals
Associació cultural i recreativa de Fonollosa
Associació cultural i recreativa de Rajadell
Associació memòria i història de Manresa
Bastoners de Rajadell
Centre d’estudis del Bages
Club esportiu Fonollosa
Comissió de festes de valls de Torroella
Fundació espurnes barroques
Geoparc de la catalunya central
Grup de memòria i recerca històrica de Fonollosa
Institució catalana d’història natural delegació del Bages
L’arada creativitat social
Observatori astronòmic de Castelltallat
Persones dels quatre municipis impulsors