Aquest forn de pega, propietat del Semís, és situat vora el camí que porta a aquesta important masia d’origen medieval. Antigament l’elaboració de pega vegetal era una activitat molt comuna als boscos. Els forns servien per destil·lar la resina dels pins. El resultat era un quitrà negre i viscós que tenia múltiples usos: com a vernís, impermeabilitzant o amb finalitats terapèutiques, per exemple per fixar una mena d’escaiola que immobilitzava les potes fracturades dels animals.
El forn del Semís és de dimensions considerables i d’un tipus força evolucionat. Fins a les acaballes dels anys 1950 encara funcionava, i es conserva en bon estat, per això ha estat declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).
Tal com és habitual, el forn es troba en el vessant inclinat d’un coster. D’aquesta manera s’afavoria que el quitrà i la pega fluïssin de forma natural cap a les parts inferiors. A la part superior hi ha el pou, que consisteix en un forat força profund de forma cilíndrica coronat per una falsa cúpula de pedra i amb una obertura circular a la cúspide. En aquest cas el parament de pedra seca de la part alta és força visible. En aquest recipient és on es tirava la teia (fusta resinosa provinent del cor de l’arbre) i s’hi aplicava el foc per escalfar-la. Al seu davant hi ha l’olla, que és un altre forat subterrani, més petit i situat a una cota més baixa, també amb una obertura superior. Els dos recipients tenen un forat que els comunica per la part baixa i que és per on s’escolava el quitrà fruit de la combustió de la teia. A l’olla s’hi feia la segona cocció, en aquest cas del quitrà.
Al seu torn, l’olla comunica amb la pastera, situada davant de tot. Consisteix en una mena de regueró ample i excavat a terra, protegit per unes fustes. En aquest cas la pastera s’ha conservat parcialment, junt a unes bigues i taulons que delimitaven aquesta cavitat. A la pastera s’hi feia la part final del procés, quan la pega es refredava i es partia en petites peces, aptes per a ser transportades.
La masia del Semís és documentada des del segle XII. Els propietaris eren la família Semís, que des de mitjan segle XIX van adoptar el cognom Viladés per un casament amb un pubill. Els pegaires, en els darrers anys, eren la família Tarrés, que pagava un tant als propietaris per fer anar els forns.
Darrerament el pegaire era en Joan Tarrés (Joanet de l’Alzina), i abans el seu pare. Aquesta família, que portava tots els forns de pega de la zona, havia construït les seves barraques al voltant, i més endavant s’hi van fer una casa, que es deia cal masover. La pega la posaven en bidons i la venien a Manresa o altres poblacions.
A Catalunya els primers forns de pega estan documentats al segle IX, a la Seu d’Urgell. L’activitat dels pegaires era molt habitual. Els forns i el procés de destil·lació del quitrà s’assembla molt al de l’oli de ginebre, que servia sobretot com a remei per al bestiar. L’historiador Albert Fàbrega suggereix que els homes habitualment eren els que fabricaven la pega, mentre que les dones i els nens feien l’oli de ginebre, més vinculat amb qüestions de salut i que requeria uns coneixements menys especialitzats.
L’Arada Cooperativa (2015). Memòria i Paisatge a Sant Mateu de Bages. Història dels boscos. Paisatges d’aigua. La riera de Salo i la riera de Coaner (fullet), p. 12.
FÀBREGA, Albert (2006). “La pega vegetal. Producció i pluriactivitat pagesa”, Revista d’història agrària, núm. 19, p. 69-104.
PIÑERO SUBIRANA, Jordi (2017). “Forn de pega del Semís”. Mapa del Patrimoni Cultural de Sant Mateu de Bages. Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. Fitxa 156. https://patrimonicultural.diba.cat/element/forn-de-pega-del-semis
VILADÉS LLORENS, Ramon (2012). D’un temps d’un país. El Semís de Coaner. La Patumaire Edicions, Berga (edició particular), p. 139.
Escola Agrupació Sant Jordi de Fonollosa
AFA Agrupació Sant Jordi
Agrupació Cultural de Salo
Agrupació Cultural Riubrogent
Adf amics del bosc Bages-Anoia
Amics de Coaner
Associació cultural de veïns de
Camps Associació cultural i recreativa d’Aguilar de segarra
Associació cultural i recreativa de Fals
Associació cultural i recreativa de Fonollosa
Associació cultural i recreativa de Rajadell
Associació memòria i història de Manresa
Bastoners de Rajadell
Centre d’estudis del Bages
Club esportiu Fonollosa
Comissió de festes de valls de Torroella
Fundació espurnes barroques
Geoparc de la catalunya central
Grup de memòria i recerca històrica de Fonollosa
Institució catalana d’història natural delegació del Bages
L’arada creativitat social
Observatori astronòmic de Castelltallat
Persones dels quatre municipis impulsors