Comparteix

A la confluència del torrent de Boixadors amb el de Sant Pere Sallavinera es conserven dos molins fariners que funcionaven com un sistema integrat, aprofitant un i altre l’aigua que venia de les rieres i que omplia les respectives basses. Estan situats a una distància d’uns 80 metres, i van ser construïts a l’últim quart del segle XVIII.

A la façana del molí de Dalt hi ha una inscripció a la pedra que diu: ”AVA MARIA PURISIMA / SINPECAT ES CONCEBIDA / RAMON RIBALTA A / FET FER LA PRESEN OBRA / PER GENÍS GARRIGA / MESTRE DECASAS 1790”. Més avall hi ha la data 1788 i, esculpit a la pedra, l’escut dels Ribalta de la Fortesa. Ramon Ribalta, propietari de Serragallarda, vivia a cal Ribalta de la Fortesa, una important masia del municipi veí de Sant Pere Sallavinera. Aquests molins van estar en funcionament fins el 1967; avui són de propietat privada i no es troben restaurats, però són visibles des de la carretera antiga que passa al costat de l’Eix Transversal (N-141b).

Molí de Ribalta de Dalt

Aquest molí consta d’una sòlida edificació feta amb carreus ben treballats, de planta quadrangular i de tres pisos d’alçada. Les obertures de la façana es distribueixen de manera perfectament regular en tres eixos, amb tres portals a la planta baixa, el central rematat amb un arc rebaixat. A la clau de l’arc, dins d’un cartutx molt florit, hi ha inscrita una creu i l’any 1788; a la llinda del portal de l’esquerra en un format més simple hi trobem la mateixa data, i a la llinda de la finestra central s’hi pot llegir la inscripció abans esmentada. A la seva esquerra destaca una gàrgola amb l’escultura d’un pròtom (part davantera d’un animal), que representa un cérvol o una cabra.

Les instal·lacions del molí eren a la planta baixa, amb el corresponent carcabà o part subterrània, on hi havia la roda hidràulica. La roda era moguda amb l’aigua que baixava de la bassa, feta amb bons carreus i situada al nord de l’edifici. Aquesta bassa s’omplia amb aigua del torrent de Boixadors. Als pisos superiors hi havia l’habitatge dels moliners.

Molí del Ribalta de Baix

D’aquest molí se’n conserva una caseta, força petita, on devia haver-hi les instal·lacions del molí  i, al darrera, la bassa, de proporcions molt més grans. Aquesta bassa és una construcció considerable i de bona qualitat, feta amb carreus ben disposats en filades. S’omplia amb l’aigua que sortia del molí de dalt més la d’un canal que li’n feia arribar dels dos torrents: el de Boixadors i el de Sant Pere.  L’edifici és de planta baixa, amb coberta interior feta amb volta de canó. A la façana hi ha una porta d’arc rebaixat i, al seu damunt, un carreu amb una inscripció que diu: “RAMON RIBA / LTA A FET PER / LO MOLÍ AL ISI / DRO GARRIGA ME / STRE 1783”.

Els molins del segle XVIII

En aquest fons de riera ja hi ha documentat un molí l’any 1372, més endavant anomenat la Sagra. Als segles XVII i XVIII els molins es van perfeccionar tot incorporant grans basses que asseguraven un cabal d’aigua suficient per fer anar la maquinària en els moments de sequera. Tal com indiquen les inscripcions, aquests dos molins foren construïts a l’últim quart del segle XVIII, en terres del mas Serragallarda, que pertanyia a Ramon Ribalta, de cal cal Ribalta de la Fortesa. Els mestres d’obres que els van bastir,  Isidre i  Genís Garriga, pare i fill, eren de Salo i tenen d’altres obres per aquesta zona.

BELMONTE, Cristina ( 2017). “Molí del Ribalta de Dalt”, “Molí del Ribalta de Baix”. Mapa del Patrimoni Cultural d’Aguilar de Segarra. Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. Fitxes 51, 52. https://patrimonicultural.diba.cat/element/moli-del-ribalta-de-dalt

Molins del Ribalta

Autor fitxa
Jordi Piñero Subirana
Poble / Municipi
Aguilar de Segarra/ Municipi d'Aguilar de Segarra
Tipologia
patrimoni històric i arquitectònic
Subtipus
Molí
Època i estil
Modern
Datació
Segle XVIII
Estat de conservació
Regular
Observacions/visites

Continguts relacionats