Comparteix

Aquesta capella fou construïda entorn de 1685 al costat del mas Bacardit de Llomàs, en substitució d'una capella més antiga que es trobava en un turó proper i que en aquesta època ja estava en ruïnes. L’obra va anar a càrrec de l’acabalat propietari de Bacardit, probablement Josep Bacardit, que en aquesta època també va impulsar grans reformes i ampliacions al mas, segons consta en diferents inscripcions.

Antigament, per la festivitat de Sant Mamet el 17 d’agost a la capella nova s’hi feia un aplec que agrupava gent de Camps, Fonollosa i Castelltallat. Avui la capella continua oberta al culte, i l’aplec en honor d’aquest màrtir de la Capadòcia es fa el 18 d’agost.

Una senzilla capella d’una sola nau

Es tracta d’una senzilla capella d’una sola nau, de planta rectangular. A la façana principal, encarada a migdia, hi trobem el portal, emmarcat amb llinda i brancals de pedra motllurats. Al seu damunt té un òcul i un campanar d’espadanya. L’aparell dels murs és fet amb carreus més o menys escairats. A l’interior la pedra superior de l’altar és aprofitada de l’antiga capella de Sant Mamet. Al mas es conserven també les dovelles de l’antic portal.

La construcció de la nova capella de Sant Mamet entorn de 1685

La primitiva església de Sant Mamet, actualment en estat de ruïna, té una part preromànica i una part romànica. Antigament formava part del terme del castell de Castelltallat, al lloc de Cans, però actualment és del municipi de Fonollosa. Va dependre del monestir de Santa Cecilia de Montserrat per donació, quan l’any 950 el comte Borrell la cedí a aquest cenobi junt amb altres esglésies veïnes.

Al segle XVII la capella ja devia estar enrunada, ja que l’any 1685 el seu culte es traslladà a la nova capella aixecada al costat del mas. Sabem que en aquesta època s’hi feia una processó per la festivitat del sant. A finals del segle XVII, però, el bisbe ja va amenaçar amb tancar-la si l’amo de Bacardit no hi feia millores. A finals del segle XIX es va restituir l’antiga parròquia de Camps, i la capella de Sant Mamet va passar a formar-ne part.

Per la Guerra Civil de 1936 la capella de Sant Mamet fou profanada. Se’n va cremar el mobiliari i es van endur la campana. El 1944 els amos de Bacardit van col·locar una nova imatge del sant.

BENET, Albert; MAZCUÑAN, Alexandre; JUNYENT, Francesc (1984). “Sant Mamet de Bacardit”, Catalunya Romànica, vol. XI “El Bages”, Barcelona, Fundació Enciclopèdia Catalana, p. 252-253.

MOLINS ROCA, Ernest (2018). Camps, les cases i la història. Zenobita Edicions; Ajuntament de Fonollosa, p. 76-78.

PIÑERO SUBIRANA, Jordi (2017). “Església nova de Sant Mamet de Bacardit”. Mapa del Patrimoni Cultural de Sant Mateu de Bages. Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. Fitxa 217. https://patrimonicultural.diba.cat/element/esglesia-nova-de-sant-mamet-de-bacardit

Sant Mamet de Bacardit de Llomàs

Autor fitxa
Jordi Piñero Subirana
Poble / Municipi
Castelltallat/ Municipi de Sant Mateu de Bages
Tipologia
patrimoni històric i arquitectònic
Subtipus
Església
Època i estil
Modern
Datació
Segle XVII
Estat de conservació
Bo
Observacions/visites

Continguts relacionats