Aquest pou de glaç, situat a uns 200 metres de la masia de les Feixes de Coaner i molt a prop de la riera de Salo, és un dels més ben conservats del Bages, ja que manté tota l'estructura intacta. Fou construït pels propietaris d’aquesta gran masia senyorial l’any 1627, almenys així consta a la llinda de la porta. Al seu costat trobem el molí de les Feixes de Coaner, de manera que el pou aprofitava la seva bassa per extreure'n el gel un cop l'aigua s'havia glaçat.
Per documentació conservada al mas, sabem que en alguna ocasió aquest pou havia proveït Terrassa i Barcelona, tot i que habitualment devia comercialitzar el gel a poblacions més properes com ara Súria, Cardona o Manresa. El treball d’empouament el feia la mateixa família dels moliners o bé els nombrosos boscaters que treballaven a la zona. Fins els volts de 1907 encara s’hi va empouar gel.
Seguint la tipologia habitual, el pou és format per una cavitat cilíndrica bàsicament excavada sota terra i amb un revestiment interior de pedra. A la part superior té un arc toral que suporta la falsa cúpula de pedra seca amb què es cobreix la construcció. Es penetra a l’interior mitjançant un passadís en forma de “L” d’uns 7 o 8 metres de llarg i 1,30 metres d’alçada. El pou fa uns 6,5 metres de diàmetre per 7 o 8 d’alçada. A part del túnel, té dos accessos més: un per l’obertura circular superior situada al capdamunt de la volta, i l’altre per una obertura rectangular a l’arrencada de la volta. Aquesta última permetia extreure el gel quan es trobava a mitja alçada.
Malgrat que la llinda indica l’any 1627, en documentació del mas consta que el molí i el pou de gel haurien estat construïts uns anys després, el 1633, sent l’hereu Jacint Feixes.
FÀBREGA, Albert (2013). Pous de glaç: Bages, Berguedà, Solsonès i Vallès Occidental, Ed. Farell, p. 52.
MARTÍ FEIXAS, Josep (1928). Història de les Feixas, Manresa.
PERARNAU LLORENS, Jaume (1992). Els pous de glaç de la comarca del Bages, Centre d’Estudis del Bages, , Quaderns, núm. 5, Manresa, p. 43.
PIÑERO SUBIRANA, Jordi (2017). “Pou de gel de les Feixes de Coaner”. Mapa del Patrimoni Cultural de Sant Mateu de Bages. Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. Fitxa 227, 222. https://patrimonicultural.diba.cat/element/pou-de-gel-de-les-feixes-de-coaner
Per visitar-lo es recomana posar-se en contacte amb la masia Feixes de Coaner, orientada al Turisme rural.
Escola Agrupació Sant Jordi de Fonollosa
AFA Agrupació Sant Jordi
Agrupació Cultural de Salo
Agrupació Cultural Riubrogent
Adf amics del bosc Bages-Anoia
Amics de Coaner
Associació cultural de veïns de
Camps Associació cultural i recreativa d’Aguilar de segarra
Associació cultural i recreativa de Fals
Associació cultural i recreativa de Fonollosa
Associació cultural i recreativa de Rajadell
Associació memòria i història de Manresa
Bastoners de Rajadell
Centre d’estudis del Bages
Club esportiu Fonollosa
Comissió de festes de valls de Torroella
Fundació espurnes barroques
Geoparc de la catalunya central
Grup de memòria i recerca històrica de Fonollosa
Institució catalana d’història natural delegació del Bages
L’arada creativitat social
Observatori astronòmic de Castelltallat
Persones dels quatre municipis impulsors