Aquest pou de glaç, de dimensions força grans i conservat íntegrament, es troba emplaçat al peu de la font del Roure, uns 140 metres al sud de la masia de la Ribera. L’any 2012 el va donar a conèixer en una publicació Albert Fàbrega. Durant l’hivern aquests pous, construïts en zones obagues, acumulaven blocs de gel que després subministraven a les ciutats.
De fet, entre els segles XVI i XVII es va produir el que s’ha anomenat la petita edat de Gel de la nostra era. La tendència en aquest període era que els hiverns fossin humits i freds, mentre que els estius no eren tan càlids. Aquest canvi en el clima va propiciar el desenvolupament d’una activitat protoindustrial com és la producció de gel, que s’usava tant a nivell alimentari com en l’àmbit de la medecina.
L’estructura del pou gairebé no és visible des de l’exterior, perquè queda totalment soterrada en un terreny amb pendent. L’única part que es veu des de fora és la boca del passadís que hi dona accés. L’interior segueix la tipologia habitual: una cavitat de planta circular amb les parets revestides de pedra seca i amb coberta de falsa cúpula. A la part superior conserva una petita obertura, actualment cegada. El gel s’obtenia de la bassa propera que hi havia a la font, actualment convertida en un dipòsit d’aigua.
La idea d’empouar el gel s’atribueix a un català, Pau Xarqués, que a finals del segle XVI i principis del XVII va portar aquest negoci a Madrid, on va obtenir del rei Felip III el privilegi de gestionar la fabricació i el comerç del gel a la capital. Això el va convertir en un home ric i molt popular, que fins i tot fou alabat per escriptors de la talla de Quevedo. Els pous de neu ja eren coneguts de més antic, però els de gel requerien estar pròxims a basses on l’aigua es glacés i pogués ser tallada en blocs.
FÀBREGA, Albert (2012). “El pou de glaç de la Ribera de Coaner”, El Salí, revista del Mig Cardener, núm. 210, p. 39.
FÀBREGA, Albert (2013). Pous de glaç: Bages, Berguedà, Solsonès i Vallès Occidental, Ed. Farell, p. 54.
PIÑERO SUBIRANA, Jordi (2017). “Pou de glaç de la Ribera de Coaner”. Mapa del Patrimoni Cultural de Sant Mateu de Bages. Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. Fitxa 346. https://patrimonicultural.diba.cat/element/pou-de-glac-de-la-ribera-de-coaner
Escola Agrupació Sant Jordi de Fonollosa
AFA Agrupació Sant Jordi
Agrupació Cultural de Salo
Agrupació Cultural Riubrogent
Adf amics del bosc Bages-Anoia
Amics de Coaner
Associació cultural de veïns de
Camps Associació cultural i recreativa d’Aguilar de segarra
Associació cultural i recreativa de Fals
Associació cultural i recreativa de Fonollosa
Associació cultural i recreativa de Rajadell
Associació memòria i història de Manresa
Bastoners de Rajadell
Centre d’estudis del Bages
Club esportiu Fonollosa
Comissió de festes de valls de Torroella
Fundació espurnes barroques
Geoparc de la catalunya central
Grup de memòria i recerca històrica de Fonollosa
Institució catalana d’història natural delegació del Bages
L’arada creativitat social
Observatori astronòmic de Castelltallat
Persones dels quatre municipis impulsors