La construcció d’aquesta capella es pot datar a la segona meitat del segle XVII, possiblement l’any 1669. Estava destinada al culte públic i era objecte d’una gran devoció per la gent de Salo, fins al punt que sant Genís passà a considerar-se el tercer patró del poble i, en les celebracions de la Festa Major, s’oficiava en aquesta església en lloc de fer-ho al temple parroquial.
La capella es troba a uns 200 metres de la masia de cal Galabardí, i aproximadament a un quilòmetre del poble de Salo. Durant la Guerra Civil de 1936 fou saquejada i des de llavors quedà fora de culte. Aleshores el masover de cal Galabardí va utilitzar-la com a magatzem i obrí l’esvoranc a la paret que encara avui es pot veure.
Es tracta d’una construcció senzilla, d’una sola nau orientada de manera gairebé exacta sobre l’eix est-oest. La façana principal, trencada pel gran esvorant, presenta a la part superior una petita finestra i, sobre la teulada, un típic campanar d’espadanya. La façana de migdia té un portal lateral, amb llinda plana, que devia ser l’accés principal. Més avall hi ha una segona porta més senzilla. Els murs són fets amb carreus més o menys escairats i conserven parcialment l’arrebossat tradicional. L’interior és cobert amb volta de canó lleugerament apuntada. La zona del presbiteri es troba una mica elevada mitjançant un graó. Conserva l’altar de pedra i, al seu darrera, tres fornícules obertes al mur de capçalera.
Diverses inscripcions ens donen pistes sobre el moment de la construcció. A la llinda del portal hi trobem “any 1669” i el mont Calvari amb les tres creus, que adopten una curiosa forma esquemàtica. D’altra banda, en algunes rajoles del paviment hi ha gravada la data 1680.
CAROL, Josep (1992). Salo, història d’un poble o Fills per l’Església, Casal Parroquial, Cervera, p. 29.
PIÑERO SUBIRANA, Jordi (2017). “Església de Sant Genís”. Mapa del Patrimoni Cultural de Sant Mateu de Bages. Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. Fitxa 435. https://patrimonicultural.diba.cat/element/esglesia-de-sant-genis
Escola Agrupació Sant Jordi de Fonollosa
AFA Agrupació Sant Jordi
Agrupació Cultural de Salo
Agrupació Cultural Riubrogent
Adf amics del bosc Bages-Anoia
Amics de Coaner
Associació cultural de veïns de
Camps Associació cultural i recreativa d’Aguilar de segarra
Associació cultural i recreativa de Fals
Associació cultural i recreativa de Fonollosa
Associació cultural i recreativa de Rajadell
Associació memòria i història de Manresa
Bastoners de Rajadell
Centre d’estudis del Bages
Club esportiu Fonollosa
Comissió de festes de valls de Torroella
Fundació espurnes barroques
Geoparc de la catalunya central
Grup de memòria i recerca històrica de Fonollosa
Institució catalana d’història natural delegació del Bages
L’arada creativitat social
Observatori astronòmic de Castelltallat
Persones dels quatre municipis impulsors