Comparteix

Enmig d'un camp de conreu (una antiga vinya), just al costat d’un pi, hi ha un gran bloc de pedra que conserva una característica tomba excavada a la roca d’època altmedieval. És del tipus anomenat de banyera; és a dir, de forma rectangular amb l’extrem del cap arrodonit i la part dels peus recta.

Aquest tipus de tombes excavades a la roca són molt freqüents al Bages i es poden atribuir a l’època altmedieval, aproximadament entre els segles VIII i XI. En aquest cas es tracta d’una tomba isolada que no sembla que formi part de cap necròpolis, però es troba relativament a prop de l’església romànica de la Mare de Déu del Grauet. En aquests casos s’ha especulat les tombes podrien estar vinculades amb algun nucli eremític.

Una tomba isolada del tipus banyera

La sepultura en qüestió fa 1,90 metres de llarg, 0,55 d’ample i 0,60 de profunditat, i té una orientació de sudest-nordoest. Malgrat l’erosió, encara s’hi poden veure els bisells per encaixar-hi les lloses de la coberta.

BELMONTE, Cristina ( 2017). “Sepultura del Grauet”. Mapa del Patrimoni Cultural d’Aguilar de Segarra. Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. Fitxa 115. https://patrimonicultural.diba.cat/element/sepultura-del-grauet

DAURA, A; GALOBART, J; PIÑERO, J: L’arqueologia al Bages. Col·lecció “Monogràfics”, núm. 15. Centre d’Estudis del Bages, Manresa, 1995, p. 202-203.

Sepultura del Grauet

Autor fitxa
Jordi Piñero Subirana
Poble / Municipi
Les Coromines/ Municipi d'Aguilar de Segarra
Tipologia
patrimoni històric i arquitectònic
Subtipus
Jaciment arqueològic
Època i estil
Medieval
Datació
Segles VIII - XI
Estat de conservació
Regular
Observacions/visites

Continguts relacionats