Al cim del Puig Farner, situat al costat de la masia del mateix nom, hi havia la torre de Puigfarner, d’origen medieval. Formava part de les sis torres vinculades al sistema de defensa controlat pel castell de Castellar. Ja estan documentades al segle XI, quan el senyor de Castellar va consolidar la conquesta sobre els dominis sarraïns d’aquestes terres pròximes a la Segarra. Cada torre estava associada a una església i a un conjunt de cases.
De la torre de Puigfarner només en queda una cisterna excavada a la roca i, al seu costat, un munt d’enderrocs. De l’antic nucli de Puigfarner n’ha quedat el mas i el cementiri. L’església de Sant Julià de Puigfarner es va ensorrar a finals del segle XIX. Actualment, però, l’indret és difícilment accessible, ja que es troba tancat dins el recinte de la granja.
L’església de Sant Julià de Puigfarner ja es troba esmentada al segle XI, i el 1154 consta com a parròquia. Al seu redós s’hi formà un grup de masos, que l’any 1365 eren set i estaven escampats per un ampli territori, pla i amb molts camps de sembradura. És possible que Puigfarner vulgui dir Puig Fariner, perquè s’hi collia molt cereal. Els senyors de Castellar més antics obtenien recursos empenyorant el delme de Puigfarner. Les masies amb més anomenada eren l’Estrada (abans Puigdòdena), Can Ribera (abans Guardiola) i Trullàs, les dues últimes ara ensorrades.
Ja al segle XVIII l’indret de Puigfarner va tenir un cert protagonisme durant la Guerra de Successió, en la transcendent batalla dels Prats de Rei. Entre els mesos de setembre i desembre de 1711 a la zona hi va prendre posicions l’exèrcit austriacista que, entre d’altres, tenia enfrontat un enclavament borbònic a ca l’Estrada, on s’hi havien atrinxerat 300 soldats granaders. Aquesta masia apareix indicada als plànols que es conserven sobre la batalla, però amb la denominació errònia de la Calsina.
És possible que durant aquesta guerra l’església fos saquejada, però després s’hi va restablir el culte. A partir de 1878 va passar a dependre de Sant Pere i Sant Feliu del Seguer. En els anys posteriors l’església es va perdre i actualment no en queda rastre. Sembla que les seves pedres haurien estat aprofitades en construccions del mas.
BELMONTE, Cristina ( 2017). “Torre de Puigfarner”. Mapa del Patrimoni Cultural d’Aguilar de Segarra. Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. Fitxa 2, 3. https://patrimonicultural.diba.cat/element/torre-de-puigfarner
JUNYENT MAYDEU, Francesc, i altres (1984): “Puigfarners”, a Catalunya Romànica. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana. Vol. XI: El Bages.
PARCERISAS, R. (2000): Memòria d’Aguilar de Segarra. Recull de la vida d’un poble. Centre d’Estudis del Bages, p. 20, 52.
SERRA, Francesc. La Batalla de Prats de Rei (setembre-desembre 1711). http://www.cardona1714.cat/media/informe-de-la-batalla-dels-prats-de-rei-_1711_.pdf
Escola Agrupació Sant Jordi de Fonollosa
AFA Agrupació Sant Jordi
Agrupació Cultural de Salo
Agrupació Cultural Riubrogent
Adf amics del bosc Bages-Anoia
Amics de Coaner
Associació cultural de veïns de
Camps Associació cultural i recreativa d’Aguilar de segarra
Associació cultural i recreativa de Fals
Associació cultural i recreativa de Fonollosa
Associació cultural i recreativa de Rajadell
Associació memòria i història de Manresa
Bastoners de Rajadell
Centre d’estudis del Bages
Club esportiu Fonollosa
Comissió de festes de valls de Torroella
Fundació espurnes barroques
Geoparc de la catalunya central
Grup de memòria i recerca històrica de Fonollosa
Institució catalana d’història natural delegació del Bages
L’arada creativitat social
Observatori astronòmic de Castelltallat
Persones dels quatre municipis impulsors